ADLİ PARA CEZASI NEREYE VE NASIL ÖDENİR?
I-) Adli Para Cezası Nedir?
Hukuk sistemimizde para cezaları temelde ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrıma göre para cezaları adli para cezası ve idari para cezası olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Adli para cezası, idari para cezasından farklı olarak ödenmediğinde hapis cezasına çevrilebilmektedir. Bu sebeple adli para cezalarının ödenmesi hususu önem arz etmektedir.
Adli para cezası bir yaptırım türüdür. Suç oluşturan eylemin işlenmesi halinde yaptırım olarak sanığa adli para cezası verilebilir. Ödenecek olan miktar, suç nedeniyle mağdur olan kişiye değil, devlet hazinesine ödenmektedir. Mahkeme direkt olarak doğrudan doğruya para cezasına hükmedebileceği gibi şartları oluştuğu takdirde hapis cezasını da para cezasına çevirebilmektedir. Bu yazımızın konusu olan adli para cezasının nereye ve nasıl ödeneceği sorusunun cevabı bakımından verilen adli para cezasının doğrudan mı verildiği yoksa hapis cezasından mı çevrildiği konusunun hiçbir önemi yoktur. Her iki durumda da adli para cezası aynı usule göre ödenecektir.
II-) Adli Para Cezasının Miktarı Nasıl Belirlenir?
Türk Ceza Kanunu’nda her suçun bir cezası ve bu cezaların da alt ve üst sınırları bulunur. Adli para cezalarında da bu durum geçerlidir. Bir suç işlenmiş ise karşılığında kanun maddesinde yazan sınırlar dahilinde alt ve üst sınırlar belirlenir. Eğer herhangi bir sınır yoksa kural olarak 5 ila 730 gün arasında alt ve üst sınır belirlenir. Adli para cezasının günlük miktarı ise 20 TL ila 100 TL arasında değişiklik göstermektedir. Miktar, suçun derecesi, kişinin sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak, bizzat mahkeme tarafından belirlenir.
III-) Adli para cezası nereye ve nasıl ödenir ?
Adli para cezasına hükmeden mahkeme maddi durumunuza göre verdiği para cezasının tek seferde veya taksitle ödenmesini kararlaştırabilir. Karar kesinleştikten sonra, kararı veren mahkeme, hükmedilen adli para cezasının tahsili için aynı adliyedeki İnfaz Savcılığı’na bir yazı yazar. İnfaz Savcılığı, mahkemenin kendisine gönderdiği yazının muhteviyatına göre, hükmedilen adli para cezasının taksitle veya peşin ödenmesi için ilgilisine “Adli Para Cezası Ödeme Emri” gönderir.
İnfaz Savcılığı’nın göndereceği Para Cezası Ödeme Emri adresinize tebliğ edilir. Ödeme emrinin size tebliğinden itibaren hükmedilen adli para cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz gerekir. Bu ödeme emrini aldığınızda Adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu’na başvurmanız ve infaz kaleminden ilgili Vergi Dairesi’ne hitaben yazılmış bir yazı almanız gereklidir. İnfaz Bürosu’nun verdiği yazıyla Vergi Dairesi’ne ödeme yapıldıktan sonra yapılan ödemeye dair dekont temin edilerek Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu’na teslim edilmelidir.
IV-) Adli Para Cezası Ödenmezse Sonuçları Ne Olur ?
Mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Adli para cezasının bir kısmı ödenir, bir kısmı ödenmezse, ödenmeyen kısım hapis cezasına çevrilir.
“8. Ceza Dairesi 2011/9823 E., 2011/13423 K.
Hapisten Çevrilen Para Cezası Ödenmezse Önceki Cezasına Çevrilir
Ceza Genel Kurulunun 07.12.2010 gün, 2010/236 esas, 2010/254 sayılı kararında da belirtildiği üzere, adli para cezasının TCK’nin 50. maddesine göre belirlendiği hallerde, suç tarihi ne olursa olsun, ödenmeyen adli para cezasının aynı usulle yani mahkemece bir gün karşılığı takdir olunan miktar üzerinden hapis cezasına çevrilmesi gerektiğinden…”
Bu şekilde kişi cezasının karşılığını ödemiş olur. Bunun haricinde de kişinin kamu yararına çalışması uygun görülebilir. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca kamu yararına mahkemenin gösterdiği bir yer ve işte çalışma da yapabilir
NOT: Bu yazımız, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması halinde, hukuki süreç başlatılacaktır.
Dike Hukuk ile iletişime geçmek için: https://wa.me/905337608453
Cevap Yaz
Tartışmaya katılmak mı istiyorsun?Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!