Etiket: sağlıkta şiddet

BEYAZ KOD

Ülkemizde sağlık çalışanlarına karşı şiddet vakaları sıklıkla görülebilmektedir. Bu vakaların önlenmesi, olaya hızlı müdahale edilmesi ve olayların kayıt altına alınmasının sağlanması amacıyla Beyaz Kod uygulaması getirilmiştir.

I-) BEYAZ KOD NEDİR?

Sağlık çalışanlarının, hasta veya hasta yakını tarafından hizmet sunumundan kaynaklanan şiddete, tehdide veya diğer suçlara maruz kaldıkları durumlarda olay yerine güvenlik görevlilerinin en hızlı şekilde intikal etmesi için verilen bir alarm, bildirim sistemidir. Beyaz Kod’un temel amacı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamaktır.

Sağlık çalışanlarının hizmet sunumundan kaynaklanmayan şiddet, tehdit veya diğer saldırılar ise hastanede ve mesai saatinde gerçekleşmiş olsa dahi Beyaz Kod kapsamında değildir.

II-) BEYAZ KOD NASIL VERİLİR?

Hastane içinde bulunan herhangi bir dahili hattan 1111’i arayarak, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi‘ni arayarak veya www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurarak Beyaz Kod verilebilir.

III-) BEYAZ KOD VEREN HEKİM KARAKOLDA İFADE VERMEK ZORUNDA MI?

Beyaz Kod veren hekim, ifadesinin görev yerinde alınmasını talep etme hakkına sahiptir. Hekimlerin karakola ifade vermek için gitmesi ve bu nedenle görev yerlerinden ayrılması görevin aksamasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle hekim, kendisini karakola ifadeye çağıran polise durumu izah ederek ifadesinin görev yerinde alınmasını talep edebilir.

IV-) BEYAZ KOD VEREN HEKİM ŞİKAYETÇİ OLMAK ZORUNDA MI?

Hekime karşı hizmet sunumundan kaynaklanan bir suç işlendiğinde hekim şikayetçi olmasa dahi hastane olayın adli bildirimini yapmalıdır. Bu bildirim üzerine adli süreç başlamakta, ayrıca hekimin şikayetçi olması gerekmemektedir.

V-) BEYAZ KOD VEREN HEKİM DURUŞMAYA GİTMEK ZORUNDA MI?

Beyaz Kod’a konu olayı yaşayan hekimin duruşmaya katılması yargılamaya katkı sağlayacaktır. Hekimin çağrıldığı duruşmaya katılmaması halinde hakim, hekimin bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verebilir.

VI-) BEYAZ KOD VEREN HEKİM BU SÜREÇTE HANGİ HUKUKİ YARDIMLARDAN YARARLANABİLİR?

İdare tarafından yetkilendirilmiş avukatlar ayrıca hekimin vekaletnamesine gerek olmaksızın hekimin vekilliğini yapabilmektedir. Bu nedenle hekimin noterde vekaletname düzenlettirmesi gerekmemektedir. Ayrıca hekim bu hukuki yardım için ücret ödememektedir. Adli süreç devam ederken hekimin şikayetini geri alması halinde hekime verilen hukuki yardım sona erer.

Hekim isterse başka bir avukata vekaletname vererek süreci bu avukatın takip etmesini sağlayabilir. Bu avukatın ücretini ise hekimin ödemesi gerekmektedir.

 

NOT: Bu yazımız, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması halinde, hukuki süreç başlatılacaktır.

Dike Hukuk ile iletişime geçmek için: https://wa.me/905337608453