Etiket: yazlık kiralama

TURİZM AMAÇLI KİRALAMA VE İZİN BELGESİ NEDİR ?

Bu yazımızda yapılan yasal düzenleme uyarınca hangi kiralamaların turizm amaçlı kiralama olarak kabul edileceği ve bu tür kiralama yapılabilmesi için alınması gereken izin belgesine ilişkin bilgiler verilecektir.

Yaz mevsiminde ev ve villa kiralanmaları turizm için sıklıkla kısa süreli olarak yapılmaktadır. Özellikle Airbnb gibi uygulamaların popüler olmasıyla bu konuyla ilgilenen kişilerin sayısı da bir hayli artmıştır. Bu şekildeki kiralamalar için 2023 yılında yasal düzenleme getirilmiştir.

I-) TURİZM AMAÇLI KİRALAMA NEDİR?

Konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanmasını turizm amaçlı kiralama olarak kabul edilmektedir.

Konut kavramıyla tapuda mesken, ev veya konut ifadesi olan taşınmazlar ifade edilmektedir. Tapuda mesken, ev veya konut olarak kayıtlı olmayan tarla, bahçe gibi kayıtlı olan taşınmazlar için alınan yapı kayıt belgesinde mesken, ev veya konut beyanları varsa bu taşınmazlarda da turizm amaçlı kiralama yapılabilir.

Turizm amaçlı kiralama, sadece turizm bölgelerindeki değil kısa süreli günlük, haftalık, aylık, sezonluk olup 100 günü aşmayan tüm konut kiralamaları kapsamaktadır.

II-) İZİN BELGESİ NEDİR?

Kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere en fazla 100 gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla düzenlenen turizm amaçlı kiralama izin belgesidir.

III-) İZİN BELGESİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Yasal düzenlemeyle, kiraya verene izin belgesini alma yükümlülüğü getirilmiştir. Malik, intifa hakkı ya da üst hakkı sahibi gerçek veya tüzel kişiler izin belgesi için kendi adlarına başvuru yapabilir.

IV-) İZİN BELGESİNE NASIL BAŞVURULUR?

Başvurular yalnızca e-Devlet’ten yapılabilmektedir. Elden veya posta yoluyla başvuru kabul edilmemektedir.

V-) İZİN BELGESİ İÇİN GEREKLİ OLAN ŞART VE BELGELER NEDİR?

A-) Genel Olarak

Turizm amaçlı kiralama yapılabilmesi için, izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından (oy birliği ile) turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin karar alınmış olması ve bu kararın başvuru aşamasında sunulması gerekmektedir.

B-) Üçten Fazla Bağımsız Bölümden Oluşan Binalar

Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda bir kiraya verenin en fazla yüzde yirmi beşi için izin belgesi alabileceği düzenlenmiştir. Bu şekilde üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalar bakımından bir kiraya verenin turizm kiralaması yapabileceği konut sayısı sınırlanmıştır.

C-) Beşten Fazla Bağımsız Bölüm

Aynı binada bir kiraya veren adına beşten fazla bağımsız bölüm için izin belgesine başvurulması halinde bazı ek belgelerin daha sunulması gerekmektedir. Bu durumda işyeri açma ve çalışma ruhsatının; başvuruya konu binanın, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde yer alması durumunda, binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın yanı sıra tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın da başvuruya eklenmesi gerekmektedir.

D-) Yüksek Nitelikli Konutların Kiralanması

Yasal düzenlemeye göre, yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunan; resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânlarının bulunduğu; sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden konutlar yüksek nitelikli konuttur. Bu konutlar için tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan karar aranmadan ve üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde yirmi beşinin turizm amaçlı kiralanabileceğine dair sınırlama uygulanmaksızın izin belgesi düzenlenebilir.

Yüksek nitelikli konutlarda kiralama faaliyetleri konut işletmesi aracılıyla yapılabilir. Eğer konut işletmesi aracılıyla kiralama yapılıyorsa izin belgesi konut işletmesini yapan şirket adına düzenlenir.

VI-) İZİN BELGESİ ALINMASININ MASRAFI NE KADARDIR?

İzin belgesi ve plaket ücretleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

VII-) TURİZM AMAÇLI KİRALAMALARA HANGİ MEVZUAT UYGULANIR ?

Turizm amaçlı kiralamalarda 2 Kasım 2023 tarihli ve 32357 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7464 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri uygulanmaktadır.

VIII-) DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

A-) Yasal Düzenlemeyle Getirilen Diğer Yükümlülükler

Turizm amaçlı kiralama yapılırken izin belgesinin alınmasının yanı sıra bazı yükümlülüklerin daha yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda:

1-Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılmalıdır.

2-Turizm amaçlı kiralamalarda 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerindeki yükümlülükler yerine getirilmelidir.

3-Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin gereği gibi gönderilmesi, kiraya verenin değişmesi durumunda süresinde bildirim yapılması, yapılması gereken turizm payı ve diğer ödemelerin süresinde yapılması, yanıltıcı şekilde reklam yapılmaması ve kiralanan konutun kiracıya sözleşmeye uygun olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Bunları aksi durumda için kiraya verene para cezası verileceği düzenlenmiştir.

B-) Yeniden Kiralama Yasağı

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaktır.

C-) 100 Günden Fazla Kiralamanın Fasılalı Olarak Yapılması

100 günü aşan kiralamalar bu düzenlemenin kapsamı dışında bırakılmıştır. Ancak bu durumun suistimal edilmemesi örneğin izin belgesi alınmasından ve diğer düzenlemelerden muaf olmak için bir evin sürekli 101 gün kiralanmasının önüne geçilmesi için, 100 günü aşan ilk kira sözleşmesinin tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında para cezası uygulanacağı aynı yasal düzenlemede belirtilmiştir. İlgili hükme göre 100 günden fazla süreli yapılan sözleşmelerin ilkinden itibaren bir yıl içinde aynı konutun 4 defadan fazla kiraya verilmesi halinde bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacaktır.

D-) İzin Belgesi Olmaksızın veya İzin Belgesinin Verdiği Yetkiye Aykırı Olarak Kiralama Yapanlar Hakkında Uygulanacak Para Cezaları

İlgili Kanun ile hangi hallerde idari para cezası düzenleneceği ayrıntı şekilde düzenlenmiştir:

1- İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası,

2- İzin belgesi olmaksızın kiralama yapan kiraya verenlere izin belgesini temin etmek için 15 gün süre verilmektedir. Bu süre geçtikten sonra izin belgesi olmadan kiralama yapılmaya devam edilmesi halinde bu şekilde kiralama yapanlara beş yüz bin Türk lirası, Bu para cezasının düzenlenmesinden sonra eylemlerin yine devam etmesi halinde ayrıca bir milyon Türk lirası,

3- İzin belgesi sahibinden turizm amaçlı kiraladığı konutu, kendi adına başkasına kiralayan kişilere her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası,

4- İzin belgesi sahibinden mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kendi adına turizm amaçlı kiraya veren kişilere her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası,

5- İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık eden kişilere, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası

6- Yukarıda açıklanan para cezası uygulanacak eylemlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan ve uyarıya rağmen bu eylemlere ilişkin içerikleri kaldırmayan hizmet sağlayıcıları hakkında, her bir konut için yüz bin Türk lirası, içerik hakkında erişimin engellenmesine karar verilirse bu karara uyulmaması halinde aracı hizmet sağlayıcılar hakkında her bir konut için yüz bin Türk lirası,

Turizm amaçlı kısa süreli kiralamalarla ilgili sorularınız için iletişim formunu doldurarak veya telefonla bize ulaşabilirsiniz.

NOT: Bu yazımız, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması halinde, hukuki süreç başlatılacaktır.

Dike Hukuk ile iletişime geçmek için: https://wa.me/905337608453