
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HUKUKU: TEMEL BİLGİLERLE BİR BAKIŞ
Genel, Ticaret & Şirketler Hukuku
Kişisel veriler, bir bireyin kimliğini doğrudan veya dolaylı olarak belirlemeye yarayan her türlü bilgiyi ifade eder. İsim, T.C. kimlik numarası, telefon, adres gibi açık bilgiler yanında; IP adresi, plaka numarası, biyometrik…

BASILI YAYINLARDA TEKZİP HAKKI
Ceza Hukuku, GenelBASILI YAYINLARDA TEKZİP HAKKI
Basın özgürlüğü, çağdaş demokrasilerin temel yapı taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Demokratik bir toplumda basının asli fonksiyonu kamuoyunu ilgilendiren konularda haber vermek, kamuoyu…

ELEKTRİK PİYASASI BAĞLANTI VE SİSTEM KULLANIMI
Enerji Hukuku, GenelGünümüzde yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlanmasıyla birlikte, lisanssız elektrik üretimi Türkiye'de büyük bir ivme kazandı. Ancak bu süreçte üretim tesislerinin şebekeye bağlanabilmesi için dikkatle takip edilmesi…

BANDROL YÜKÜMLÜLÜĞÜNE AYKIRILIK SUÇU
Ceza Hukuku, Genel“Bandrol yükümlülüğüne aykırı ya da bandrolsüz olarak bir eseri çoğaltıp satışa arz eden, satan, dağıtan veya ticarî amaçla satın alan ya da kabul eden kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.”

FRANSA’DA CEBRİ İCRA YOLUYLA ALACAK TAHSİLİ
Genel, Yabancılar & Avrupa Hukuku
Cebri icra yoluyla alacak tahsili Fransa için ulusal, diğer ülkelerdeki alacaklılar için uluslararası alacak niteliğindedir. Global dünyada alışverişlerin bir çoğu uluslararası bir boyut almıştır. Uluslararası…

ZORUNLU AŞI UYGULAMASI
Genel, Sağlık HukukuZorunlu Aşı Uygulamalarında Birey Haklarıyla Toplum Sağlığı Arasındaki Hukuki Denge
Pandemi döneminde aşı uygulamaları küresel bir öncelik haline gelirken, şimdi de kızamık, suçiçeği gibi çocukluk çağı hastalıklarının…

ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI) DAVASI
Aile & Miras HukukuI. ECRİMİSİL NEDİR ?
Ecrimisil, bir kimsenin mülkiyet hakkına aykırı olarak onun bilgisi veya rızası dışında malını kullanan kişiden talep edilebilen bir tazminat türüdür. Hukukumuzda "haksız işgal tazminatı" olarak…

YANGIN SİGORTASI NEDİR ?
Genel, Sigorta HukukuYangın sigortası Türkiye’de zorunlu bir sigorta türü olmayıp örneğin konut kredisi için konut sigortası dışında bazı bankalar yangın sigortasını da yaptırmayı zorunlu kılmaktadır. İsteğe bağlı olarak da yapılsa zorunlu…

TAŞINMAZLARDA İNTİKAL VE SATIŞ SURETİYLE PAY TEMLİKİ NASIL YAPILIR?
Aile & Miras Hukuku, Genel
İntikal, tapu sicilinde kayıtlı malikin vefatı halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adlarına Türk Medeni Kanun hükümlerine göre tescil işlemidir. Bu tescil işlemi…

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
Enerji Hukuku, GenelEnerji ihtiyacının artması ve sürdürülebilir kaynakların kullanımına yönelik teşvikler, elektrik üretim sektöründe değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Elektrik üretimi, piyasa düzenlemeleri kapsamında lisans alma zorunluluğuna…

YABANCI PARA BORCU NEDİR?
Genel, İcra Hukuku
Yabancı para borcu, borçlunun borcunu ifa etmekle yükümlü olduğu para biriminin ifa yerindeki para birimden farklı olması ile karşımıza çıkmaktadır. Yabancı para borcu, kural olarak ancak bir sözleşmeden (hukuki işlemden)…

ANA VE BABA İLE ÇOCUK ARASINDA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI
Aile & Miras Hukuku, GenelAna ve baba ile çocuk arasındaki kişisel ilişki hakkı, bu ilişkinin kurulmasına ilişkin karar ve usul yazımızda incelenmiştir.

KONUTU TERK ETMEME (EV HAPSİ) TEDBİRİ
Ceza Hukuku, Genel
Konutu terk etmeme, halk arasında ev hapsi olarak da bilinen tedbir türüdür. Mahkeme veya hakimlikçe, suç şüphesi altında olan şüpheli veya sanık mazeretsiz ya da izinsiz olarak konutu terk etmemekle yükümlü kılınır.
Ceza…

ANONİM ŞİRKETLERDE BİLGİ ALMA VE İNCELEME HAKKI İLE ÖZEL DENETİM HAKKI NEDİR ?
Genel, Ticaret & Şirketler Hukuku
Sermaye şirketleri, temeli sermaye ve bu sermayenin yönetiminden alan, sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu ancak şirketteki paylarının kişisel olmadığı şirket türü olarak tanımlanabilir. Anonim…

ADLİ KONTROL
Ceza Hukuku, Genel
Bu yazımızda, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki koruma tedbirlerinden biri olan "adli kontrol" tedbirini inceleyeceğiz.
I-) NEDİR?
Bu tedbir CMK m. 109'da düzenlenmiştir. Maddenin birinci ve ikinci fıkralarına bakacak olursak:
(1)…