SAHTE SOSYAL MEDYA HESAPLARINA KARŞI ÇÖZÜMLER NELERDİR ?
Çağımızın buluşu internet yanında birçok sorunu da beraber getirdi. Bu sorunlardan bir tanesi de sahte ( fake ) sosyal medya hesapları. Vatandaşlarımız sosyal medya hesaplarında gezinirken kendi ismi ve kendi fotoğrafları ile açılmış sosyal medya hesapları ile karşılaşabilmektedirler. Peki burada ne yapılabilir ? Yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız.
I-) UYGULAMA ÜZERİNDEN GEREKLİ AKSİYONLARIN ALINMASI
İlk olarak yapmanız gereken sahte hesabı ilgili uygulamanın destek birimine şikayet etmektir. Bu yol bazen işe yarayabilmektedir. Örneğin twitter (yeni adıyla X) veya instagramda adınıza açılmış sahte hesabı kapatabilmeniz için kendi hesabınızdan kimlik doğrulamanızı yapmanız gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra destek birimi devreye girecek ve eğer hesabın sahte olduğu anlaşılırsa sahte hesap kapatılacaktır. Tabi bu süreçte kimlik bilgilerinizi ve kimliğinizin görselini destek ekibi ile paylaşmanız gerekecektir. Destek ekibi genellikle bir kaç gün içinde size dönüş sağlayacaktır. Ancak bu yol her zaman işe yaramamaktadır çünkü bazen yoğunluktan dolayı destek ekibi gerekli özeni göstermemekte bazen de hesabı çalınan/kopyalanan kişi ilgili hesabın gerçek sahibinin kendisi olduğunu veya ilgili hesapta kullanılan fotoğrafların kendi izni dışında kullanıldığını destek ekibine yeterli verilerle ispatlayamadığı için başvuru sonuçsuz kalmaktadır. Böyle bir durumda aşağıdaki yollar denenebilir.
II-) SUÇ DUYURUSUNUN YAPILMASI
Sahte sosyal medya hesapları çoğu zaman insanların fotoğraflarını ve diğer kişisel bilgilerini izinsiz olarak alıp suç işlemektedir. Bahsi geçen suç TCK’nin 134. Maddesinde düzenlenen Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçudur. Yine bir diğer suç olan TCK’nin 136. Maddesinde düzenlenen Kişisel Verileri Ele Geçirme veya Yayma Suçunun da şartları oluştuğu takdirde işlenebilmektedir. Siber suçlar ile ilgili şikayetinizi ilgili Emniyet Müdürlüğüne veya direkt olarak savcılığa yapabilirsiniz.
Eğer sahte kullanıcı aynı zamanda sizi tehdit edip hakaretlerde bulunmuşsa o zaman tehdit ve hakaret suçlarından da suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir.
III-) HUKUKİ TAZMİNAT BOYUTU
Böyle bir durumda ceza soruşturması sonrasında şüpheli tespit edilirse, şüpheli hakkında 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 56. ve diğer maddeleri gereği manevi tazminat davası açabilirsiniz. Yine eğer şartları mevcut ise maddi tazminat davasını da açabilirsiniz.
NOT: Bu yazımız, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması halinde, hukuki süreç başlatılacaktır.
Dike Hukuk ile iletişime geçmek için: https://wa.me/905337608453
Cevap Yaz
Tartışmaya katılmak mı istiyorsun?Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!