YANGIN SİGORTASI NEDİR ?
Yangın sigortası Türkiye’de zorunlu bir sigorta türü olmayıp örneğin konut kredisi için konut sigortası dışında bazı bankalar yangın sigortasını da yaptırmayı zorunlu kılmaktadır. İsteğe bağlı olarak da yapılsa zorunlu da kılınsa, yangın sigortası hakkında dikkat etmeniz gereken birçok husus mevcuttur. Yangın Sigortası Genel Şartları, Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayımlanmıştır. Bu şartlar 01.01.1993 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yangın sigortasının kapsamı, tanımı, hak ve yükümlülükleri, hasar tespit süreci ve bundan doğan tazminatların açıklamaları yer almaktadır.
I-) Yangın Sigortasının Kapsamı
Yangın Sigortası Genel Şartlarına göre ; yangın sigortası ile yangın, yıldırım ve infilak (patlama) durumunun sigorta ile teminat altına alınabilmesidir. Buna göre sadece yangın ile oluşan zararlardan ziyade; duman, buhar ve hararet sebebiyle görülen maddi zararın da sigorta kapsamında olduğu belirtilmiştir. Buradaki amaç yukarıda belirtilen teminatlar kapsamındaki hallerin gerçekleşmesinde zarar gören kişinin maddi olarak korunarak zararını en aza indirmektir.
Yangın Sigortasına Konu Olan Mallar
Yangın sigortalarında, sigorta sözleşmesinin konusunu her türlü taşınır ve taşınmaz mallar oluşturabilir.
- Taşınmaz mallara ; ev, işyeri, okul, hastane, ofis vb. gibi yangın riski olabilecek yerler örnek verilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, bir taşınmazın yangına karşı sigorta edilmesi halinde (sözleşmede aksine hüküm kurulmadıysa) taşınmazı tamamlayan şeyler ile istinat duvarı, temeller, garaj, yürüyen merdivenler, asansör gibi taşınmazı tamamlayan yapıların da sigorta bedeli kapsamında olduğudur. Taşınmaz dışında bulunan bahçe, bahçede bulunan heykeller, teras, havuz gibi yapılar ise ancak sigorta poliçesinde belirtilmesi durumunda sigortaya dahildir.
- Taşınır mallarda ise; araba, motor, ev eşyaları, tekne, gemi, depo veyahut dükkan içinde bulunan malları örnek gösterebiliriz. Taşınır malların yangın sigortasındaki dikkat edilmesi gereken husus ise ; sigortalanan şeylerin hepsi için tek bir sigorta bedeli ödenecekse poliçede belirtilmese dahi ikame veya yeni satın alım dolayısıyla sonradan girmiş bulunsa da sigorta kapsamı içindedir. Örneğin bir geminin sigortalanması sonrası eklentilerinde değişiklik ya da ekleme olsa dahi sigorta kapsamında olacaktır.
Son olarak, aksine sözleşme bulunmaması halinde sigorta ettirene ve kendisiyle birlikte oturan aile bireyleri, birlikte yaşadığı kişiler ve çalışanlarına ait şeyler de sigorta kapsamı içinde olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir husus da, yangının sigorta ettirilen eşyada çıkmasının bir önemi yoktur. Sigorta ettirilen eşya dışında çıkan bir yangın sebebiyle sigorta ettirilen mal zarar görmüş ise sigorta kapsamında sayılmaktadır.
II-) Yangın Sigortasında Ek Sözleşme İle Teminat Altına Alınabilen Riskler
Yangın sigortasında ek sözleşme ile yangın dışı zararlar da teminat kapsamına alınabilmektedir. Bunlar :
- Grev, kargaşalık , halk hareketleri, terör
- Deprem ve yanardağ püskürmesi,
- Sel ve su baskını, yer kayması, fırtına,
- Uçak ve araç çarpması,
- Kötü niyetli hareketler (kundaklama), enkaz kaldırma masrafları…
III-) Yangın Sigortasında Teminat Dışında Kalan Haller
Bazı durumlar sigorta kapsamı dışında kalmaktadır ve sigorta şirketleri tarafından yangın ödemesi yapılmamaktadır. Buna örnek olarak şunlar sayılabilir:
- Sigorta yaptıran yangının çıkmasına kasten sebep olmuşsa veyahut yangın çıkmasına yardım etmiş ise,
- Sigorta yaptıran yangında hasarın artmasına neden olması ve bunun ispatı,
- Sigortalı alet veya makinenin basınca bağlı olarak oluşan deformasyonu,
- Sigorta ettirilen elektrikli aletlerde kendi aksamlarından kaynaklı sorunlar,
- Devlet tarafından sigortalı şeyler üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle oluşan bütün zararlar,
- Herhangi bir nükleer yakıtın sebep olduğu yangınlar,
- Sigorta ettirilen elektrikli aletin yangın çıkarmaksızın; çalıştığı esnada cereyan sebebi ile kısa devre, voltaj iniş ve çıkışları nedeniyle uğradığı zararlar,
- Yangın sigortasına ek olarak sözleşme ile yangın dışı teminat altına alınmayan hallerin hepsi…
NOT: Bu yazımız, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması halinde, hukuki süreç başlatılacaktır.
Dike Hukuk ile iletişime geçmek için:https://wa.me/905337608453
Cevap Yaz
Tartışmaya katılmak mı istiyorsun?Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!